Vloerverwarming
Gelukkig voelen de meeste gietvloeren van zichzelf al warm aan. Wanneer dit niet genoeg is, kun je ook nog aan vloerverwarming denken.
Te combineren met…
De beste gietvloeren die je kunt combineren met vloerverwarming zijn de PU vloeren en de troffel- en steentapijtvloer. Vanwege de open structuur van de twee laatstgenoemde vloeren, isoleert het goed en laat het tegelijkertijd de warmte goed door. Bij deze vloeren is vloerverwarming dan ook het meest effectief. Bij PU heb je het grote voordeel van flexibiliteit waardoor er geen scheuren ontstaan ondanks de hitte.
Niet te combineren met…
Onder een epoxy gietvloer is het helaas niet mogelijk om vloerverwarming te plaatsen. Epoxy is niet flexibel genoeg. De warmte zou de epoxy doen uitzetten en omdat het materiaal niet meewerkt zullen er scheurtjes ontstaan. Terrazzo, betoncire en mortex zou je eventueel kunnen combineren met vloerverwarming. Het wordt echter niet aangeraden, omdat hier ook een grotere kans bestaat op scheurtjes maar indien gewenst is het toch wel te realiseren (afhankelijk van de opbouw van de lagen).
De meest geplaatste gietvloeren vind je in de volgende tabel:
Zoals beschreven is het wel mogelijk om in alle gevallen (met eventuele aanpassingen aan de opbouw) vloerverwarming te gebruiken behalve als je kiest voor een epoxyvloer. Laat je vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden door contact op te nemen met gietvloerspecialisten.
Waarom combineren met vloerverwarming?
De combinatie vloerverwarming + gietvloer heeft je veel te bieden. Door de gelijkmatige verdeling van warmte in huis is een warm en comfortabel gevoel gegarandeerd en kun je daarnaast ook behoorlijk op je energienota besparen.
- Warm en comfortabel gevoel
Een gietvloer is glad/egaal en maakt het aangenaam om op blote voeten te lopen. En met vloerverwarming loop je dus ook nog over een warme vloer. - Energiebesparing
Met vloerverwarming wordt warmte op een efficiënte manier in de kamer verdeeld en kun je besparen op je energienota. - Strak interieur
Dankzij vloerverwarming zullen er geen ‘lelijke’ radiatoren op ongewenste plekken in de kamers staan en kun je een modern interieur maken.
Prijzen gietvloer i.c.m. vloerverwarming
De kosten bestaan in dit geval uit 2 onderdelen, namelijk de kosten voor de gietvloer zelf (zie ook prijzen gietvloer) en de vloerverwarming kosten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor elektrische vloerverwarming of een die werkt op basis van warm water en gekoppeld is aan een CV-ketel. Ter indicatie kun je aanhouden dat 50 m2 vloerverwarming (met warm water), dat dient als hoofdverwarming, je ongeveer €1400 euro zal gaan kosten. Deze kosten komen dan bovenop de kosten voor de gietvloer.
Eerste gebruik vloerverwarming
Als alles is opgeleverd dan wordt je aangeraden de vloerverwarming niet direct te gebruiken, omdat de gietvloer 1 tot 2 weken de tijd nodig heeft om goed te kunnen drogen. Let dus op het volgende om scheuren te voorkomen:
- Als de kamer 21 graden is dan zet je de temperatuur van de vloerverwarming, 5 graden hoger, op 26 graden (niet de thermostaat maar het water in de leidingen)
- Verhoog elke dag de temperatuur van het water met 5 graden tot 40 graden
- Houd het water in de leidingen constant
- Nu dien je de vloer te laten afkoelen en verlaag je de temperatuur van het water met 5 graden tot je weer terug bent waar je was begonnen
- Enkele malen herhalen