Polyurethaan gietvloer (PU)
Net zoals epoxy is polyurethaan, ook wel PU genoemd, een kunststof polymeer dan wordt gemaakt van aardolie. Het voordelige aan PU is dat het wordt gekenmerkt door zowel stevigheid als flexibiliteit. Wanneer je polyurethaan gebruikt in vloeren krijg je dus een stevige, harde vloer die dankzij de flexibiliteit niet snel scheurt. Voorheen werd het voornamelijk gebruikt voor industrievloeren en voor vloeren bij kantoren en openbare gebouwen. Na verloop van tijd zijn steeds meer particulieren de voordelen gaan inzien en wordt het ook steeds vaker gebruikt in woningen.
Voordelen
Een polyurethaan gietvloer is uitermate geschikt voor mensen met een stofallergie. De vloer is makkelijk schoon te maken en blijft ook hygiënisch. Daarnaast is deze vloer vloeistofdicht. Een ander voordeel is de flexibiliteit van de vloer, waardoor er geen scheuren ontstaan. Deze flexibiliteit zorgt er ook voor dat het op vele ondergronden kan worden gegoten. De PU vloer werkt ook nog eens geluiddempend. Mocht je het nog meer willen dempen, dan kan er voor een extra dempende laag worden gekozen. De vloer valt ten slotte ook te combineren met vloerverwarming.
Gieten
Een dergelijke vloer bestaat uit 4 tot 5 lagen. Dit betekent ook dat het leggen van deze vloer vier tot vijf dagen in beslag neemt. Na elke laag volgt een droogtijd van ongeveer een dag. Alle lagen verschillen van elkaar en hebben hun eigen specifieke functie ten opzichte van de complete vloer. De eerste laag is een primerlaag. Dit zorgt voor een degelijke hechting van de vloer. Daaroverheen komt een egalisatie laag. Dit is nodig om de ondergrond helemaal vlak te maken. Hier boven op komt de kunststof gietvloer. Dan volgen de toplagen. De eerste toplaag is een speciale coating en de eventuele vijfde laag bestaat voornamelijk uit componenten van polyurethaan. Een tijdsplanning kan er zo uitzien:
- Dag 1: Ondergrond klaarmaken en primer aanbrengen
- Dag 2: Egalisatielaag wordt aangebracht
- Dag 3: De PU vloer wordt gegoten
- Dag 4: Een eerste toplaag wordt gegoten
- Dag 5: Een tweede toplaag wordt aangebracht
Houd er rekening mee dat de vloer niet te belopen is tijdens het leggen.
Onderhoud
Een PU vloer is kwetsbaar voor krassen. Je kunt wel enkele maatregelen nemen om de kans op krassen zo veel mogelijk te verkleinen. Zo kun je een goede droogloopmat neerleggen die ervoor zorgt dat de meeste vuil- en zanddeeltjes buiten blijven. Je kunt viltjes plaatsen onder de pootjes of staanders van meubilair, of het op een vloerkleed plaatsen. Verder is het verstandig om de vloer elke dag schoon te maken met een zachte bezem, parketborstel of stofzuiger. Grondig reinigen kan ook met behulp van water en niet-agressieve reinigingsmiddelen. Wanneer je de vloer te lang vochtig laat, kunnen er kalkvlekken ontstaan, maar gaat vloeistof niet door de PU vloer heen.
Vloerverwarming
De kosten bestaan in dit geval uit 2 onderdelen, namelijk de kosten voor de gietvloer zelf (zie ook prijzen gietvloer) en de vloerverwarming kosten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor elektrische vloerverwarming of een die werkt op basis van warm water en gekoppeld is aan een CV-ketel. Ter indicatie kun je aanhouden dat 50 m2 vloerverwarming (met warm water), dat dient als hoofdverwarming, je ongeveer €1400 euro zal gaan kosten. Deze kosten komen dan bovenop de kosten voor de gietvloer.
Prijzen PU vloer
De prijzen verschillen per aanbieder, maar een gemiddelde kan wel worden gegeven. Deze vind je hierna.
Houd er rekening mee dat de bovengenoemde prijzen alleen ter indicatie dienen. De prijs per m2 zal lager worden naargelang het totale oppervlak groter wordt. Ga er van uit dat je in Nederland ongeveer €2000 euro kwijt bent voor het laten gieten van PU voor bijvoorbeeld je woonkamer (ongeveer 30 m2). Exacte prijzen weten? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes bij gietvloerspecialisten op en laat je adviseren (geen verplichtingen).
Nadelen
Een PU vloer heeft ook nadelen, zoals dat het laten gieten van deze vloer enige tijd in beslag kan nemen. Door alle verschillende lagen heb je 4 tot 5 dagen droogtijd. Tijdens het proces van het laten gieten kun je ook last hebben van stankoverlast. De polyurethaan is een geurig materiaal. Een minpunt is ook dat je niet bijzonder veel keuze hebt in de afwerking qua kleur en stijl. Helaas is de vloer ook niet bestand tegen krassen en beschadigingen ondanks de sterke toplaag die deze vloer heeft. Houd hier dus wel rekening mee.