Vele kleine grindkorreltjes vormen samengebonden met epoxy kunsthars een steentapijt. Vanwege de aanwezige grindkorreltjes, heeft deze vloer meestal een vrij open structuur. Echter, het is mogelijk dit te laten opvullen met een speciaal transparant middel. Op die manier krijg je een gesloten en vlakke ondergrond. Hierdoor kun je deze ondergrond ook beter in vochtige omstandigheden gebruiken en is het reinigen ervan een stuk vereenvoudigd.

Steentapijt onderhouden

Het onderhoud van een steentapijt is redelijk simpel en vergt niet veel tijd. Wanneer je er een hebt met een open structuur, kun je het beste regelmatig een bezem eroverheen halen, dan wel een stofzuiger. Reinigen met water kun je beter laten. Het water, dat vervuilt na het schoonmaken, zal vast komen te zitten in de poriën en zo behaal je dus het tegenovergestelde resultaat als wat je voor ogen had. Mocht je last hebben van hardnekkige vlekken, dan kun je wel met water aan de slag gaan, maar houd er dan een waterstofzuiger bij, zodat het vuil niet in de poriën verdwijnt. Bij een gesloten structuur kun je wel zonder zorgen met water aan de slag gaan.

Hoe gaat een gietvloerspecialist te werk?

Als je er voor kiest om steentapijt te nemen dan duurt dit zeker een enkele dagen om op te leveren (meestal 3-4 dagen). Elk laag dat opgebouwd wordt dient minimaal een halve etmaal drogen voordat er een volgende laag opgelegd kan worden. De eerste stap is het aanbrengen van een primer dat o.a. gaat dienen als ondervloer. Daarna worden de grindkorreltjes in een mix met mortel op de grond gelegd en geëgaliseerd. Ook deze 2e laag dient minimaal een halve etmaal te drogen. Stap drie is afhankelijk van je keuze voor een open of gesloten structuur. Bij een open structuur wordt de toplaag niet afgeschermd en wordt enkel een glansmiddel aangebracht. Bij een gesloten structuur kun je er vanuit gaan dat je steentapijt helemaal vloeistofdicht is en er niks meer door heen kan gaan. In dit geval dient een transparante middel als toplaag.

Dikte steentapijt

De dikte van de opbouw van jouw steentapijt zal afhankelijk zijn van hoe dik de korrels zijn. Als je kiest voor korrels die ongeveer 1 tot 2 mm groot zijn dan zal je steentapijt ongeveer 4 tot 6 mm zijn. Bij een korrelgrootte van 2 tot 3 mm is dit ongeveer 6 tot 9 mm en bij 3 tot 4 mm korrelgrootte gaat het om een totale dikte van de gietvloer van zo 9 tot 12 mm.

Steentapijt prijs

Als je kiest voor een open structuur (met enkel een glanslaag) dan zullen de kosten iets lager uitvallen, vaak 15% lager. Maar bij een gesloten structuur (met transparant middel) kun je uitgaan van een prijs van ongeveer €40 euro per m2 die je kwijt bent voor steentapijt. Voor de exacte kosten kun je het beste een offerte op maat opvragen bij meerdere gietvloerspecialisten. Daardoor krijg je direct een goed inzicht in de totale kosten.

Prijzen voor jouw project weten?

Omdat er zoveel aanbieders in Nederland actief zijn kunnen de gietvloer prijzen per m2 aanzienlijk per bedrijf verschillen. Daarom is het raadzaam om offertes op te vragen en het aanbod vrijblijvend te vergelijken.