Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gietvloer-informatie.nl
Gietvloer-informatie.nl

Cementgebonden gietvloer

Cementgebonden gietvloeren, ook wel beton gietvloeren genoemd, bestaan uit 2 of meer lagen. Deze bestaan uit cement, toeslagstoffen en bindmiddelen. Om de vloer af te werken komt er een beschermende laag bovenop, een coating. Deze bestaat uit polyurethaan of wax en zorgt ervoor dat vocht en vuil zo veel mogelijk worden geweerd. Ondanks deze coating wordt geadviseerd om deze vloer niet in vochtige ruimtes te plaatsen, aangezien de structuur te open is en vocht toch meer vat heeft op deze vloer dan andere gietvloeren. De coating kan een glanzende, maar ook een matte uitstraling hebben.

Voor- en nadelen

Wanneer je voor een cementgebonden gietvloer kiest, kies je voor een slijtvaste vloer. Bovendien kan deze vloer uitstekend worden gecombineerd met vloerverwarming en kun je het makkelijk toepassen op kleine oppervlakten, waar je met ander vloermateriaal de grootste moeite mee zou kunnen hebben. Een minpunt is dat deze vloer niet goed tegen vocht kan en hiermee niet geschikt is voor een badkamer of andere vochtige ruimtes. Ook duurt het aanbrengen van deze vloer nogal lang vanwege de lange droogtijd. Tijdens het drogen kunnen er ook scheuren ontstaan, een bekend fenomeen bij deze vloeren.

voorbeeld gietvloer woonkamer

Nogmaals de voordelen:

  • Waterdicht
  • Slijtvast
  • Elastisch genoeg voor vloerverwarming
  • Bijna geen onderhoud
  • Geluiddempend

Enkele nadelen zijn:

  • Is gevoelig voor krassen door meubilair of bloempotten
  • Strepen kunnen ontstaan door schoenen

Ondergrond

De ondergrond die nodig is voor een cementgebonden gietvloer, is er een die vlak en robuust is. De ondergrond moet vormvast zijn en zijn tegelvloeren ideaal als ondergrond. Wanneer de ondergrond niet goed vlak is, moet deze geschuurd worden. Bij een glad vlak wordt epoxy primer aangebracht die ervoor zorgt dat de beton gietvloer stevig aaneenvoegt met de ondergrond. De cementgebonden vloer is verkrijgbaar in een aantal zand- en grijstinten, maar het aanzicht zal worden bepaald door de manier waarop de vloer gepolijst wordt en de toegevoegde coating.

Gieten

Over het algemeen wordt het cement op locatie aangemaakt. Vervolgens wordt de vloer aangebracht en hierop volgt een periode waarin deze ondergrond moet drogen. De droogtijd bedraagt ongeveer vijf dagen en tijdens deze periode kan er niet worden gelopen over deze vloer. Na een ongeveer een week kan de vloer volledig belast worden. Wanneer deze droogtijd verstreken is, kan de vloer gepolijst worden en zal je de beton aanblik zien. Je kunt er ook voor kiezen om de vloer extra te beschermen met aanvullende beschermlagen in de vorm van coatings.

Schoonmaken

Vaak de bezem of een stofzuiger door de ruimte met een betonvloer halen is aan te raden. Zand en vuil kunnen op die manier geen kans krijgen om de vloer te beschadigen. Zand heeft bijvoorbeeld een schurende werking en kan de bovenste coating havenen. Wanneer je de vloer wilt reinigen met water moet je er rekening mee houden dat zwaardere schoonmaakmiddelen als chloor, azijn en spiritus, de vloer kunnen beschadigen. Er kunnen verkleuringen optreden. Het is daarom beter om een natuurlijke zeep te gebruiken wanneer je de vloer grondig wilt reinigen.

 

Offertes voor gietvloeren ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende specialisten